Articles

KARNIVAL MINI RTC UBAI, PEKAN

Apr 03 2014

KARNIVAL MINI RTC UBAI, PEKAN.28  Feb  dan  01  Mac  2014,  satu  Karnival  Mini  RTC  Ubai,  Pekan  telah  dijalankan.  Karnival  Mini  RTC  ini  adalah  ProgramKesukarelawanan  IPT  (UCTC  –  Universiti  Community  Transformation  Centre) Bersama  Masyarakat  Negeri  Pahang  (UCTC merupakan  salah  satu  agenda  di  bawah  pelaksanaan  ‘National  Blue  Ocean  Strategi’  (NBOS)  8  dengan  objektiknya  untuk menghubungkan pelajar dan fakulti di Institusi Pengajian Tinggi Awam kepada masyarakat setempat. 

  Program yang diterajui oleh Kementerian Pendidikan Malaysia ini telah melantik Universiti Malaysia Pahang sebagai IPTA yangmengetuai  perlaksanaan program di Mini RTC Ubai, Pekan.  IPT lain yang terlibat dalam program kesukarelawanan ini adalahPoliteknik Sultan Haji Ahmad Shah (POLISAS), Kolej Komuniti Pekan & Kolej Komuniti Kuantan serta Kementerian Kemajuan LuarBandar  dan  Wilayah  serta  MARA.  Pelbagai  aktiviti  telah  dijalankan  seperti  program  Anak  Angkat,  gotong-royong,  sukaneka,Ceramah Agama, Pemeriksaan Kesihatan & Pergigian, pameran, servis motorsikal percuma, penghiliran hasil nanas, Celik IT dan lain-lain.  

  Angkatan  Tentera  Malaysia  dan  Pejabat  Kesihatan  Pekan  juga  turut  mengambil  bahagian  dalam  program  ini  bagi pemeriksaan kesihatan dan pergigian.  Program ini juga mendapat kerjasama dari Polis,  TNB, JKR serta penduduk setempat. Program ini telah dirasmikan oleh YB Dato’ Hj Ishak bin Hj. Muhamad, Yang di-pertua Dewan Undangan Negeri Pahang.